قرآن؛ چلچراغ هدایت
✳️قرآن؛ چلچراغ هدایت
🔶با ارزش ترین عبادت ها، قرائت قرآن و تامل در آیات کریمه ی آنست. لذا خداوند متعال می فرماید:
🔰فَاقْرَءُوا ما تَیَسَّرَ مِنَ القُرآن
پس آنچه را از قرآن برای شما میسر است بخوانید.
🔶معمولاً کسی که در مقام وصیت و سفارش است چیزهایی را سفارش می کند که مهم و سرنوشت ساز باشد. یکی از وصایای رسول الله(صلی الله علیه وآله وسلم) به امیرمؤمنان(علیهالسلام) تلاوت مستمرّ قرآن است، چنانچه فرموده اند:
🔰وَ عَلَیکَ بِتَلاوَة القُرآن عَلی کُلِّ حالٍ
بر تو تکلیف است که در همه حال و در هر شرایطی قرآن تلاوت کنی.
🔶بسیاری از عبادات هنگام مریضی، مسافرت یا جهاد در راه خدا از انسان ساقط می شود و یا تخفیف پیدا می کند. اما خداوند تأکید می نماید در این موارد نیز سعی کنید تا می توانید قرآن بخوانید:
🔰إِنَّ رَبَّکَ یَعْلَمُ أَنَّکَ تَقُومُ أَدْنى مِنْ ثُلُثَیِ اللَّیْلِ وَ نِصْفَهُ وَ ثُلُثَهُ وَ طائِفَةٌ مِنَ الَّذینَ مَعَکَ وَ اللَّهُ یُقَدِّرُ اللَّیْلَ وَ النَّهارَ عَلِمَ أَنْ لَنْ تُحْصُوهُ فَتابَ عَلَیْکُمْ فَاقْرَءُوا ما تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ عَلِمَ أَنْ سَیَکُونُ مِنْکُمْ مَرْضى وَ آخَرُونَ یَضْرِبُونَ فِی الْأَرْضِ یَبْتَغُونَ مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَ آخَرُونَ یُقاتِلُونَ فی سَبیلِ الله فَاقْرَءُوا ما تَیَسَّرَ مِنْهُ. (سوره مزمل آیه ۲۰)
💠 همانا پروردگارت مىداند كه تو و گروهى از كسانى كه با تو هستند، نزديك به دو سوم شب يا نصف آن يا يك سوم آن را به عبادت برمىخيزيد و خداوندی که شب و روز را اندازهگيرى مىكند، دانست كه شما هرگز نمىتوانيد به طور دقيق آن را اندازه گیری کنید، از اين رو بر شما ببخشید. پس آنچه برای شما میسّر است از قرآن بخوانید. او (به علم ازلی) دانست بزودی گروهی از شما بیمار می شوند و گروهی دیگر به سفر میروند تا از فضل الهی کسب روزیکنند و گروهی دیگر در راه خدا جهاد می کنند (و از قرائت قرآن تا حدی بازمی مانند)، پس به اندازه ای که ممکن است از قرآن قرائت کنید.
🔶همانگونه که انسان برای انجام کارهای روزانه برنامه تهیه می کند و هر روز صبح به برنامه اش نگاه می کند تا کارهای روزانه را مطابق آن انجام دهد، هر مسلمانی که می خواهد به قرآن عمل کند لازم است به طور مستمر و روزانه به قرآن مراجعه کند تا در پرتو دستورات و راهنمایی ها قرآن در دنیا و آخرت کامروا شود. و یقینا خواندن قرآن تا حدی که انسان از ملهیّات و غفلت ها خارج شود و از ظلمات شیطانی به وادی نور رهنمون شود، واجب است. ولى بـايـد تـوجـه داشـت كـه در ايـن صورت لازم نيست قرآن را شبانه بخوانند، و يا در اثناء نماز شب، بلكه بر هر مكلفى واجب است كه به مقدار لازم براى تعليم و تربيت، و آگـاهـى بـر اصـول و فروع اسلام، و همچنين حفظ قرآن و رساندن آن به نسلهاى آينده، این صحیفه هدایت را بخواند و البته در آن تفکّر نماید بدون اينكه وقت و زمان خاصى در آن مطرح باشد.
✅قرائت قرآن و امام خمینی (ره)
🔶خوب است برای دانستن جایگاه ویژه قرائت قرآن در بین عبادت ها به خاطره خواندنی از زندگی حضرت امام خمینی (ره) اشاره کنیم چنانچه یکی از بستگان نزدیک امام در این زمینه نقل می کند: یک دفعه که با ایشان در نجف بودیم، چشمشان ناراحت شده بود. دکتر بعد از معاینه چشمشان گفت: «شما باید چند روز قرآن نخوانید و به چشمتان استراحت بدهید». امام خندیدند و گفتند: دکتر؛ من چشمم را برای قرآن خواندن می خواهم. چه فایده ای دارد که چشم داشته باشم و قرآن نخوانم؟ شما یک کاری بکنید که من بتوانم قرآن بخوانم!
✅مقدار قرائت روزانه
🔶شاید بعضی از افراد بپرسند حال که قرائت روزانه قرآن این همه اهمیت دارد، سزاوار است روزانه چند آیه از قرآن خوانده شود؟ پاسخ این پرسش در احادیث زیادی آمده است:
🔶در حدیثی که از امام باقر(علیهالسلام) رسیده است استفاده می شود اگر مسلمانی بخواهد از غافلان و بی خبران نباشد بایستی روزانه حداقل ده آیه از قرآن بخواند. امام باقر(علیهالسلام) این مطلب را از رسول گرامی اسلام صَلى الله عَلیه وَ آله نقل کرده است:
🔰مَن قَرَأَ عَشرَ آیاتٍ فی لَیلَةٍ لَم یُکتَب مِنَ الغافِلینَ
هر کس در شب ده آیه قرآن بخواند از جمله بی خبران و غافلین نوشته نخواهد شد..
✅پنجاه آیه، قرائت ذاکران
🔶در ادامه حدیث قبلی آمده است وَ مَن قَرَأَ خَمسینَ آیةً کُتِبَ مِنَ الذّاکِرینَ.
کسی که هر روز پنجاه آیه قرآن بخواند در زمره کسانی است که همیشه به یاد خدا هستند. همچنین از امام صادق (عَلیه السَلام) روایت است که فرمودند:
🔰القُرآنُ عَهداللهِ اِلی خلقه فَقَد یَنبَغی لِلمَرأ المُسلِمِ اَن یَنظَرُ فی عَهدِهِ وَ اَن یَقرَأَ مِنهُ فی کُلِّ یَومٍ خَمسینَ آیَةً
قرآن پیمانی از خدا بسوی خلقش میباشد. پس یقیناً برای شخص مسلمان سزاوار است که با دقت در پیمان خویش بنگرد و از آن در هر روز پنجاه آیه بخواند.
🌍 @ebratha_ir